September

Algemeen werk

Vroege herfst. Dat is het keerpunt in de moestuin. Tegen het eind van deze maand wordt het tijd om aan de winter te gaan denken. Oogsten komt nog op de eerste plaats, maar hier en daar komen er in deze maand al hele bedden leeg en de mogelijkheden om daar nog iets te planten of te zaaien nemen af met de tijd. Ook voor de meeste groenbemesters is het nu te laat, maar grasgroenbemesters zoals rogge en haver kan je nu nog zeker uitzaaien.

Verder aard je de winterprei aan, geef je winterkolen steun en vergeet geen onkruid te wieden. Het tuinseizoen is nog niet helemaal voorbij.

September is ook de maand dat het opruimen in de tuin gaat beginnen. Daarom is deze maand ook geschikt om een nieuwe composthoop op te zetten. De vertering gaat nu nog vrij snel en je kan er alle leeggeplukte planten uit je tuin laten vergaan tot meststof.

Om al echt met omspitten of omwoelen te beginnen is het nog een beetje vroeg, er staan trouwens nog diverse gewassen in de grond. Dit wil niet zeggen dat je nog niet kunnen beginnen met de vrijgekomen stukken. Wat zeker al wel kan is opruimen en als je dit nu reeds doet, scheelt dat een hoop werk als straks het echte spit- en woelwerk begint. Verwijder dus alles wat je van afval kan vinden en doe het op de composthoop en/of afvalbak. Door deze tuinhygiëne verminder je ineens ook de kans op ziektes en ongedierte.

 

Zaaien en planten

Erg veel is er op dit gebied niet meer te doen deze maand. Er kunnen nog een aantal zaaisels herhaald worden en een aantal zaaisels voor de lentegewassen kunnen ook nog gebeuren.

Onder glas zaaien we direct in de aarde kervel, pluksla, rucola, snijsla en veldsla. In volle grond zaai je bloemkool ( na 15/9 ), kropsla ( late rassen ), radijzen, spinazie, stengelui en winterpostelijn, en plant je nog kropsla ( late rassen ) en look.

 

Oogsten

Hiermee ga je deze maand door met de gewassen die in juli en augustus gezaaid of geplant zijn. De hoofdzaak zal gevormd worden door bonen, maîs, tomaten, kolen, sla, pompoenen, komkommers, wortelen, rapen en bieten. De late aardappelen kan je nu ook beginnen rooien tegen het eind van de maand.