November

Algemeen werk

Als het weer gunstig is kan u rustig verder gaan met spitwerk of het woelen. Elk perceel van de tuin dat dit jaar nog wordt bewerkt, is tijdswinst in de planning van het volgende jaar. Probeer ook zeker die percelen te doen die je volgend jaar als eerste gaat inzaaien of beplanten.

Ruim verder alle plantenresten op en blijf zeker ook altijd onkruid wieden.

Als je perceel extra kalk nodig heeft, strooi dan nu korrelkalk en werk deze licht in. Bekalk niet het stuk waar de aardappelen komen om de kans op aardappelschurft te vermijden.

Ook deze maand kan je een laag kompost of stalmest van koeien of paarden ( als je er kan aangeraken ) aanbrengen. De stalmest meng je dan goed met de grond zodat deze de hele winter kan verteren en zijn voedingsstoffen aan de bodem kan afgeven.

 

Oogsten

Spruitjes : deze kunnen geplukt worden zo gauw er dichte knoppen zijn die voldoende stevig zijn. Pluk van onder af naar boven, telkens de beste spruitjes van elke plant. Het gemakkelijkst is het een scherp mes te gebruiken.

Prei : als de prei groot genoeg is kan je de planten rooien.

Pastinaak : hoe langer de pastinaak in de grond kan blijven, hoe beter. Door de vorst neemt het suikergehalte toe, waardoor de smaak vebetert.

Aardpeer : begin deze maand met de planten af te snijden en de knollen te rooien. Doe dat zoals bij aardappelen met een riek.