Maart

Algemeen werk

In deze maand kan de tuin al tot leven komen. Er komt al wat meer zon en ook de kracht van de zon neemt toe.

Door de verbetering van de weersomstandigheden krijg je natuurlijk ook met onkruiden te maken. Vanaf nu tot oktober zal de schoffel een veelgebruikt gereedschap zijn. Trouwens zo’n erg vervelend werkje hoeft het niet te zijn. Het geeft namelijk een grote voldoening de tuin er mooi bij te zien liggen.

Deze maand moet ook de bodembedekking ( mulchlaag ) eraf ( toch zeker op de plaatsen waar de eerstvolgende weken gezaaid moet worden ), zodat de zonnestralen de grond kunnen opwarmen. De grond bewerk je pas met spitvork of grelinette als hij niet meer bevroren is en voldoende opgedroogd. Waar nodig is, kan je dan ook nog de nodige kompost aanbrengen en lichtjes inwerken.

Nu is ook het moment om naar slijmsporen van slakken te beginnen zoeken. Zie je sporen van slakken, strooi dan alvast wat slakkenkorrels. Ook kan je ondiepe bakjes met bier neerzetten en geheid dat de bakjes al snel vol dronken slakken zitten. Verwijder ook steeds alle slakkeneitjes die je vind.

Hou goed voor ogen dat elke slak die nu sterft straks ook geen 300 eitjes meer legt.
Als het nog niet gebeurd is , is het nu ook zeker het moment om de plantaardappelen te laten voorkiemen.

 

Zaaien en planten

In maart begint het echt maar hoe groot je ongeduld ook is probeer niet alles in 1 weekend klaar te hebben. Je kan beter wat later beginnen dan te vroeg. Als je te vroeg begint, duurt het te lang voor je planten naar buiten kunnen en worden het slappe kasplantjes. Zaai ook niet in 1 keer het hele stuk vol want dan heb je een paar weken later veel te veel groenten van 1 soort die je niet verwerkt krijgt en moet uitdelen.

Onder glas en bij ten minste 20 graden kan je in zaaibakjes deze maand aubergines, groene selder, knolselder, paprika, pepers en in de tweede helft van de maand tomaten beginnen zaaien.

Bij ten minste 15 graden kunnen bloemkool, broccoli, spitskool, witte kool, krop sla, rode biet, rode kool, spruiten, venkel en zomerprei in zaaibakjes gezaaid worden.