Januari

Algemeen werk

Januari is de koudste maand van het jaar en veel meer een tijd van plannen maken dan wel van handelen. Wie nog geen teeltplan heeft gemaakt, kan zich daar nu rustig aan zetten om daarna het nodige zaad en plantgoed te bestellen. Teken uw tuinplan op schaal en zorg voor voldoende ruimte tussen de gewassen.

Verder kan je je tijd besteden aan een grondig nazicht van het gereedschap en het nodige onderhoud ervan uitvoeren.

Besteed bij mooi weer voldoende tijd aan het opruimen en schoonhouden van de tuin. Veeg de paden schoon, hark de afgevallen bladeren bijeen, verzamel dood hout en afgevallen takken en doe alle tuinafval op de composthoop. Nu heb je ook de kans om eventueel de composthoop om te keren
Bewerk geen zware grond als die kletsnat is, je vernielt dan alleen maar de structuur van de bodem. Als test kan je even over de grond lopen, blijft deze aan je laarzen kleven dan kan je beter wachten met de grond bewerken.

Je kan deze maand ook nog kalk geven en deze licht inwerken met hark of schoffel. Geef nooit kalk en stalmest samen omdat de warde van beiden dan verminderd.

Hieronder een voorbeeld van een teeltwisselplan voor een tuin met 8 percelen, perfect toe te passen in de nieuwe kleine percelen aan het begin van de Vestinglaan. Dit is geen strikt plan en kan aangepast worden aan je persoonlijke noden en wensen. Zo kan je bijvoorbeeld een perceel aardappelen wisselen door een perceel aardbeien. Beide percelen aardappelen wisselen zou ik niet doen omdat aardappelen het voordeel hebben dat ze een goede bodemstructuur achterlaten.
Heb je problemen met het maken van je tuinplan/teeltwisselplan aarzel dan niet om raad te vragen.

 

jaar 1 jaar 2 jaar 3 enz.
perceel 1 blad + kool ( oa spinazie , sla , selder ) boon aardappel
perceel 2 wortel ( oa ui , wortel ) blad + kool (oa spinazie , sla , selder ) boon
perceel 3 aardappel wortel ( oa ui , wortel ) blad + kool ( oa spinazie , sla , selder )
perceel 4 erwt aardappel wortel ( oa ui , wortel )
perceel 5 blad+vrucht ( oa prei , tomaat ) erwt aardappel
perceel 6 wortel ( oa witloof , rode biet ) blad+vrucht ( oa prei , tomaat ) erwt
perceel 7 aardappel wortel ( oa witloof , rode biet ) blad+vrucht ( oa prei , tomaat )
perceel 8 boon aardappel wortel ( oa witloof , rode biet )