Februari

Algemeen werk

In deze periode van het jaar treft men vaak het slechtste weer van het hele jaar. De grond kan zo nat zijn dat je de tuin niet in kunt zonder meteen onder de modder te zitten en als de vorst nog in de grond zit valt er ook aan spitten niet te denken.

De eerste maanden van het jaar hangt alles dus een beetje van het weer af wat tuinwerkzaamheden betreft. Maar met een beetje geluk zijn er echter wel eens dagen dat je eventueel een paar werkjes in de tuin kan uitvoeren.

Zo kan je, als je aan voldoende stalmest kan geraken, een eenvoudig broeibed aanleggen. Vorm een hoop van goed gerotte stalmest en bladaarde van minstens 60 cm dikte en dek deze af met een laag goede aarde van 15 cm. Nu heb je broeibed waarop je radijs, rapen, enz. vervroegd kan zaaien. Bij erg vroeg zaaien kan je dan ook nog gebruik maken van een klok of maak je er een broeibak van met een glasruit.

Probeer ook je perceel steeds onkruidarm te houden. De meeste soorten onkruid leven maar 1 seizoen, zolang je ze niet in het zaad laat komen, hou je ze onder controle. Trek daarom onkruidsprietjes die je op je pad tegenkomt steeds meteen uit. Nu de grond nog luchtig en vochtig is, gaat dit namelijk zeer makkelijk.

Als je tijdig je zaden hebt besteld, heb je ze normaal gezien nu al aangekregen. Controleer je bestelling en bewaar de pakjes met zaden op een droge plaats op kamertemperatuur, eventueel geordend volgens zaaidatum.

Zorg ook voor een paar ondiepe kistjes of eierdozen om je aardappels te laten voorkiemen. Zet je pootaardappelen voorzichtig in de kistjes met de meest ogen naar boven gericht. Om stevige, korte, groene scheuten te krijgen, moeten ze op een lichte, droge plaats gezet worden. Warmte is niet noodzakelijk maar er mag zeker geen vorst bij kunnen.

 

Zaaien en planten

Als de weergoden een beetje meezitten en het perceel op het eind van vorig seizoen reeds volledig opgeruimd was, kan je tegen het einde van deze maand reeds beginnen planten. Het is en blijft echter wel een risico omdat het weer rond deze periode nog erg grillig kan zijn, maar als je je echt niet meer kan houden kan je reeds sjalotten planten.

Beschik je over een serre, broeibak of een koude bak kan je ook een eerste keer typische voorjaarsgroenten zaaien zoals snijsla, radijs, spinazie, vroege worteltjes en ook veldsla.

Heb je echter de mogelijkheid om in huis bij kamertemperatuur te werken kan je in zaaibakjes of potjes ook al bloemkool, brocoli, spitskool, witte kool, knolselder, kropsla en zomerprei voorzaaien.