Augustus

Algemeen werk

In de tuin zijn er niet veel werkjes die leuker zijn dan het plukken en eten van wat je zelf gekweekt hebt. Je hebt eer van je werk en het resultaat is veel beter dan wat je in de winkel kunt kopen. De vorm en het formaat zijn misschien niet altijd ideaal, maar dat hindert niet want jouw groente is vers en niet behandeld met spuitbussen. Je hoeft maar een tomaat van de plant te plukken en op te eten als een appel om je in je moestuin als een koning te voelen.

Verder kunnen de werkjes uit de vorige maand worden voortgezet. Zo blijf je gulzige planten en de planten in de serre vloeibare mest geven, snij dieven weg bij de tomaten, zaai groenbemesters of strooi je een dik pak mulch op de vrijgekomen percelen, leg je stro onder de pompoenen, aard je struikbonen en kolen aan en neem je eventuele uitlopers van de aardbeien.

Laat ook het wied- en schoffelwerk nu zeker niet stilvallen en inspecteer regelmatig je moestuin want nu steken de meeste ziektes de kop op.

 

Zaaien en planten

Deze maand zaai je in volle grond Chinese kool, paksoi, kropsla ( late rassen ), peterselie, kervel, pluksla, snijsla, radijzen, rammenas, rapen, spinazie, stengelui, veldsla, warmoes, winterpostelijn en zomerpostelijn.

In de serre plant je basilicum en peterselie en in volle grond plant je aardbeien, andijvie, Chinese kool, paksoi, groenlof, kropsla ( late rassen ), peterselie, kervel, radichio en venkel.

 

Oogsten

Deze maand is er een grote keuze aan groenten in de tuin. Veel gewassen van de vorige maand kunnen opnieuw geplukt of geoogst worden: boontjes, erwten, vroege aardappels, misschien aardpeer, bloemkool, sla, biet,wortelen en de eerste uien en rapen.

Stokbonen : de eerste peulen zullen nu plukklaar zijn terwijl de planten nog volop bloemen hebben. Pluk de boontjes als ze nog niet te groot zijn geworden. Ze worden dan donkergroen en draderiger. Pluk regelmatig, dat spoort de plant aan om meer te produceren.

Maïs : als er een warme zomer is geweest kan je in augustus maïs oogsten. De juiste tijd is aangebroken als de kwast donkerbruin is geworden en de kolf tussen de vingers stevig aanvoelt. Breek dan de kolf uit de plant, verwijder de buitenste bladeren en de kwast en eet de kolven zo gauw mogelijk na het plukken.

Tomaat : in augustus zullen de vruchten van de onderste trossen wel rijp zijn. Pluk elke vrucht zogauw ze rijp is en wacht niet tot de hele tros zover is. Vroeg in het seizoen zullen er met de rijping nog geen problemen zijn. Later zit je wel vaak met een hoop groene tomaten die niet meer buiten afrijpen. Dan kan je ze binnenshuis laten afrijpen.

Pompoenen : tegen het eind van deze maand kan je pompoenen en courgettes oogsten. Heb je ze beide is het raadzaam om eerst de courgettes te nemen. Ze moeten ongeveer 10cm lang zijn. Laat intussen de pompoenen nog wat ontwikkelingsmogelijkheden, maar laat ze ook weer niet te lang aan de plant. In dat geval wordt de schil hard en de binnenkant wordt draderig en vertoond een hoop pitten. Afsnijden kan het best met een scherp mes aan de voet van de stengel.