April

Algemeen werk

De dagen beginnen al wat langer te worden maar toch doet het weer in april wat het wil. In de tijd van een uur kan het omslaan van zonneschijn naar koude windvlagen met regen. Wanneer het weer goed is dan benut je deze dagen in de tuin maar slecht weer brengt het werk de groei van de gewassen tot stilstand.

Als je echter gedurende februari en maart het werk goed hebt bijgehouden zal het meeste zware werk nu wel gedaan zijn, maar er zijn evenwel nog genoeg kleinere werkjes te doen.

Allereerst hou je steeds in de gaten wanneer er nachtvorst wordt verwacht. Jonge scheuten van aardappel en tuinboon zijn erg gevoelig hiervoor.Aanaarden of beschermen met een laag stro zijn een oplossing.

Het tweede probleem wordt gevormd door de onkruiden. Je zult ze met de schoffel in bedwang moeten houden.

 

Zaaien en planten

Deze maand zaai je onder glas bij minstens 20°C aubergines en tomaten.

Bij minstens 15°C zaai je in zaaibakjes bleekselder, groene selder, knolselder, bloemkool, broccoli, koolrabi, spitskool en wittekool. In de tweede helft van de maand zaai je in potjes augurken, bonen courgettes, komkommers en pompoenen.

Bij minstens 5°C zaai je in potjes of zaaibakjes rodekool, savooi en spruiten.

In volle grond zaai je nu uien, erwten, sla, meirapen, pastinaak, peterselie, kervel, rucola, radijzen, rode biet, schorseneren, spinazie, tuinbonen, warmoes, winterprei, zomer en winterwortelen, en plant je aardappels, aardperen, asperges, erwten ( voorgezaaide ), sla, rode bieten ( voorgezaaide ), tuinbonen ( voorgezaaide ), uien, sjalotten en zomerprei.

Na 15 april komt daar nog bloemkool, broccoli, spitskool, wittekool en venkel bij.

De zaailingen van aubergines, bloemkool, broccoli, spitskool, wittekool, groene selder, knolselder, paprika’s, pepers en tomaten, waarvan de eerste echte blaadjes verschijnen ( na de kiemblaadjes ), kun je bij tenminste 15°C verspenen in potjes van 9 centimeter doorsnede.

 

Oogsten

Rabarber : de eerste stelen kunnen misschien al geplukt worden. Neem niet te veel stengels weg, anders verzwakt de plant.

Prei : op den duur wordt de prei taai en vezelig. Vooral in de soep is ze echter nog wel bruikbaar en anders door langzaam en langdurig koken.
Verder oogsten we ook nog sla, spinazie en radijsjes.